Skip to content Skip to footer

Pozdrav z Konferencie Šport, cesta k jednote v Stalowej Woli, 9. Máj 2017

Od nedele 7. mája do stredy 10. mája 2017 sa vo východo-poľskom meste Stalowa Wola s počtom obyvateľov  65.000, koná medzinárodná konferencia pod názvom Šport, cesta k jednote. Konferenciu, na ktorej sa okrem študentov a pedagógov z Katolíckej univerzity v Ružomberku zúčastňujú aj vysokoškoláci z Ternopiľa na Ukrajine, študenti z Univerzity v maďarskom meste Vác, seminaristi z Kňazského seminára v poľskom Štetíne a miestni vysokoškoláci, organizuje  Fakulta práva a spoločenských náuk, ktorá je súčasťou Katolíckej univerzity Jána Pavla II v Lubline s pracoviskom v Stalowej Woli. Celú konferenciu zastrešuje nadšený kňaz, profesor Ján Źimný, ktorý vyučuje aj na našej Alma mater v Ružomberku.

Program podujatia sa každý deň nesie slávením svätých omší v Kostole sv. Floriána, športovými aktivitami, ktoré zaplnili hlavne včerajší deň a dnešnou konferenciou, kde v dvoch rôznych sekciách O športe a rodineO rodine sa prezentovalo so svojimi kvalitnými prezentáciami asi 60 študentov. Je potrebné spomenúť aj včerajší večerný koncert bohoslovcov zo Štetína a mladých študentov z Maďarska, vrcholom ktorého bola spoločná pieseň Bárka, u nás známa pod názvom Pán, zastavil sa na brehu. Túto pieseň tak veľmi miloval sv. Ján Pavol II. a milujem ju aj ja.

Projekt: Zalesňovanie afrického Senegalu

Chcem spomenúť ešte prítomnosť jedného pána profesora zo Štetinskej univerzity, ktorého meno som však, žiaľ, zabudol. Tento profesor nám predstavil projekt zalesňovania púšte v Africkom Senegale, kam prichádza počas letných prázdnin nepretržite už dvanásť rokov. Do Senegalu pozýva aj študentov z rôznych krajín sveta za účelom pomôcť tejto krajine, na prvý pohľad takým jednoduchým spôsobom. Zalesňovanie vysušenej púštnej pôdy však prináša priam zázraky. Pôda, na ktorej asi v desaťmetrových rozstupoch sú vysádzané úžitkové stromy, ktoré vydávajú veľmi užitočnú miazgu pod názvom Arabská guma, sa po krátkej dobe zazelenala, objavila sa tu tráva, takže celý tento kraj je opäť zelený. Je to veľká pomoc pre miestnych obyvateľov, ktorí sa živia pastierstvom, tí už v čase sucha nemusia vyhľadávať nové pastviská a tým sa aj zabraňuje prípadným konfliktom miestnych kmeňov. Spomínanú miazgu zo stromov miestne ženy vedia kvalitne spracovať, potom to predajú a za utŕžené peniaze môžu zakúpiť to, čo je nevyhnutné pre chod domácností. Tým aj ženy získavajú na svojej vážnosti. Už tu nie sú iba kvôli rodeniu detí a iným radovánkam mužov. Na prvý pohľad veľmi jednoduchý projekt prináša veľký úžitok nielen pre miestnych obyvateľov, ale aj pre nás Európanov. Títo Afričania už totiž nemusia emigrovať niekam ďaleko do Európy, kde nemusia byť prijatí…

…už sa chystáme domov

Na konferencii, kde z našej KU-čky je nás spolu desať jej členov a kde vládne príjemná atmosféra, nás čakajú ešte záverečné aktivity a potom zajtra predpoludním sa už chystáme na návrat domov.

V mene všetkých Ružomberčanov Vás zo Stalowej Wole pozdravuje Jozef Žvanda, kaplán.