Skip to content Skip to footer

Študenti a zamestnanci Katolíckej univerzity darovali krv

Univerzitné pastoračné centrum Jána Vojtašáka a Národná transfúzna spoločnosť v Martine zorganizovali v priestoroch Katolíckej univerzity v Ružomberku odber krvi.

 Pre študentov a zamestnancov Katolíckej univerzity nie je takáto akcia žiadnou novinkou. Odber krvi sa uskutočňuje v priestoroch univerzity už 7 rokov.

 Akcia s názvom Veľkonočná kvapka krvi sa konala v stredu, dňa 15. apríla 2015. Krv darovalo okolo 40 darcov.

 Ako prebiehal odber krvi?

Dobrovoľníci musia pred odberom odpovedať na niekoľko otázok. Jedná sa hlavne o jednoduché, písomné krúžkovanie áno alebo nie. Potom nasleduje krvná kontrola a meranie tlaku.

 Človek sa tak dozvie niečo aj o sebe a svojom zdraví. Napríklad, aký má tlak, krvnú skupinu či výšku hemoglobínu.

 Darovať krv nemôže pochopiteľne len tak hocikto. Okrem veku, minimálne 18 rokov, váhy, aspoň 50kg, je veľmi dôležitým aspektom zdravotný stav darcu. Ísť na darovanie krvi nemôže ani osoba, ktorá si dala v poslednom polroku spraviť tetovanie, piercing alebo mala nového sexuálneho partnera. Pod pojmom nový sa myslí obdobie 3 mesiacov. Nevhodným sú samozrejme aj užívatelia do tela pichajúcich drog. Ďalej sú to ľudia, ktorí sa vrátili v poslednom polroku z určitých, najmä z exotických, krajín.

 Darca by nemal prísť nalačno a pred odberom by mal vypiť aspoň pol litra vody. Prijatie tekutín je dôležité aj po samotnom odbere, ktoré trvá približne 10 minút a počas ktorých robil spoločnosť študentom i zamestnancom príjemný personál.

 Po odobratí viac ako 0,4 l krvi vás posadia do ďalšieho kresla si trochu oddýchnuť. Ponúknu vám niečo na pitie a spýtajú sa vás, niekoľkokrát, či ste v poriadku.

 Nakoniec, okrem dobošky a croissantu odchádzate s nenahraditeľným pocitom, že ste spravili niečo dobré a užitočné.

Darovanie krvi je dobrou príležitosťou učiť sa veľkodušnosti voči potrebám blížnym i preverenie si svojho zdravotného stavu.

František Kekely, FF KU