Skip to content Skip to footer

Púť do adventného Krakowa

 V sobotu ráno, 6. decembra, akurát v deň sv. Mikuláša sa skupina priaznivcov nášho UPaC vybrala na návštevu poľskej metropoly Krakow, aby sme si aj takouto formou duchovne spestrili obdobie adventu. O 6. hodine ráno sme pred ružomberským TESCOM nastúpili do autobusu a za trochu pochmúrneho, sychravého počasia sme sa vydali na cestu do susedného Poľska.

Našou prvou zastávkou v Krakowe bola už tradične Bazilika Božieho Milosrdenstva, odkiaľ sme sa vybrali asi do 1,5 kmvzdialeného Sanktuária sv. Jána Pavla II. Aj keď neustále panovalo hmlisté, zamračené počasie, nič to neubralo na našej dobrej nálade. Na vonkajšej strane Sanktuária ešte prebiehali stavebné úpravy. My sme sa však zamerali na jeho interiér, ktorý bol už dávnejšie sprístupnený verejnosti a obdivovali sme krásne mozaiky, zdobiace toto posvätné miesto. O. Róbert nám v príhovore stručne priblížil, aké biblické výjavy jednotlivé mozaiky znázorňujú. Potom sme sa už presunuli do tak trochu „podzemných“ priestorov, kde sa nachádza niekoľko kaplniek. My sme zakotvili v kňazskej kaplnke, kde boli vystavené relikvie a  kamenná tabuľa z hrobu pápeža Jána Pavla II. Absolvovali sme tu svätú omšu, ktorú celebrovali naši dvaja duchovní otcovia – o. Róbert Slotka a o. Stanko Dulák. Po skončení sv. omše sme ešte dostali možnosť adorácie pri relikviách sv. Jána Pavla II., ktorého sme prosili o orodovanie a za získanie milostí od nášho Pána.

Zhruba o 11:30 hod. sme znova nastúpili do autobusu a presunuli sa do centra Krakowa. Ďalším bodom programu bola návšteva historickej židovskej štvrte Kazimierz, ktorej dejiny nám počas cesty k nej priblížila naša sprievodkyňa Simona. Mali sme možnosť prezrieť si tzv. Starú synagógu, v ktorej teraz sídli múzeum. Po pol hodinovej prehliadke s výkladom našej spolupútničky Simony sme sa už vydali smerom na hlavné krakowské námestie (Rynok Glowny), kde sa konali tradičné adventné trhy. Keďže sme stále mali dostatok času, po skupinkách sme sa rozpŕchli prejsť sa historickými uličkami Krakowa, zaplnenými množstvom ľudí, čulým nákupným ruchom, spestrovanými kočiarmi s konským štvorzáprahom. V závere sme zakotvili v útulnej kaviarničke, kde sme si pochutnali na káve a čaji. Po krátkom odpočinku a veselej debate sme sa znova prešli pomedzi vianočné stánky, pričom sme ochutnali typické vianočné špeciality. Pre našich blízkych sme samozrejme nezabudli nakúpiť darčeky a suveníry, aby sme sa nakoniec zišli na brehu rieky Wisla, kde na nás čakal autobus. Pár minút pred 22. hodinou večer sme už  parkovali autobus pri našom rannom nástupišti a unavení, ale s dobrou náladou a veselými zážitkami sme sa rozišli do našich príbytkov. Veríme, že podobnú vydarenú akciu si zopakujeme aj v čase budúceho adventu.

Helena Palaťková