Skip to content Skip to footer

O2Ha14 – ODVAHA 2014

Odvahu zúčastniť sa tohtoročného Akademu, ktorý sa konal od 14. – 16. 11. nabralo 140 ľudí. ,,Niektoré veci zažijete len na východe,“ takto uviedol vstup do Akademu otec arcibiskup Bernard Bober. Stretnutie akademickej mládeže sa prvý krát konalo v  metropole východu v Košiciach.

 ,,Majte  odvahu byť opravdivo šťastní,“ svätý otec František sa takto vyjadril v Posolstve na  svetový deň  mládeže 2014 a  v tomto duchu sa niesol tohtoročný Akadem. Pre odvážlivcov, ktorí sa zaregistrovali, bol pripravený program s workshopmi a stretnutiami so zaujímavými osobnosťami ako vladyka Milan Chautur, o. Pavol Hudák – rektor Domu Anky Kolesárovej, o. Ján Jurica – cirkevný sudca, Blažej Vaščák – lekár, o. Imrich Degro – exorcista, Monika Rimarčíková. ,,Zvolila som si prednášku – Boj so zlým duchom,  pretože je dôležité, aby sme vedeli ako sa chrániť pred zlom a jeho nástrahami.  Veľmi zaujímavé boli osobné skúsenosti exorcistu,“ vyjadrila sa Marta S., študentka FF KU. Menšie modlitbové a zdieľacie skupinky mali na starosti kňazi univerzitných pastoračných centier z celého Slovenska. Aj túto zmenu si mladí oproti minulému roku pochvaľovali, lebo mali možnosť využiť spovednú službu alebo sa voľne porozprávať. Priestormi Teologickej fakulty Katolíckej univerzity sa ozývali radosť, smiech a priateľská debata. O muziku sa postarali skupiny The WindKerygma.

Na piatkovej svätej omši s košickým arcibiskupom Bernardom Boberom v kázni odznela veta: ,,Ukážte v tejto modernej spoločnosti, čo znamená vernosť. Nie len vo svoje schopnosti, ale i vernosť vo viere. Chce to odvahu, rozhodnúť sa pre Ježiša a žiť svoju vieru.“ V sobotu priviezli mladí z  Maďarska putovnú ikonu Panny Márie a kríž SDM, dary sv. Jána Pavla II. pre mladých. ,,Je potrebné vstupovať do tajomstva kríža,“  takto nás povzbudil ku adorácii kríža SDM otec biskup Tomáš Galis. Nasledovali chvály, celonočná adorácia s taize piesňami. V nedeľu sme slávili odpustovú svätá omša v Dóme sv. Alžbety, kde bol hlavným celebrantom otec biskup Stanislav Stolárik.

Na adresu tohtoročného Akademu otec Jozef Žvanda povedal: ,,Akademu sa zúčastňujem pravidelne už pätnásť rokov a každý rok mi dá niečo nové, obohacujúce. Je to naplnenie spoločenské, kultúrne, i náboženské.“  Na otázku počtu zúčastnených odpovedal: ,,Prišli, čo prísť naozaj chceli. Ostatní môžu ľutovať.“ Tomáš, študent TF KU sa o podujatí vyslovil nasledovne: „Spoločenstvo Cirkvi sa predstavilo ako živé a očarujúce.“

Už teraz vás pozývame na Akadem 2015 do Košíc.

 

Katarína Mochnacká, FF KU