Skip to content Skip to footer

Výstup na Čebrať

Nie nadarmo sa našej Katolíckej univerzite v RK hovorí aj “univerzita pod Čebraťom”. Tento kopec je neprehliadnuteľný, a predsa mnoho z nás, študentov ho ešte nezdolalo.

V rámci turistického štvrtku 25.9. sme sa skupinka piatich mladých ľudí z UPaC na čele s otcom Dušanom vybrali pozrieť si Ružomberok z výšky. Na pár hodín sme sa odpútali od štúdia, starostí a vybrali sa zažiť pekné popoludnie. Spočiatku počasie nevyzeralo najlepšie, ale napokon nás prekvapilo slnko a my sme sa mohli tešiť z pekného výletu. Cesta hore bola zaujímavá. Otec Dušan bol na čele našej skupinky, keďže najlepšie z nás poznal cestu… Bol to riadny “strmák” a trochu sa aj šmýkalo. Hlavou mi občas preblesklo ako mi kamarát Tono (spolupútnik do Čenstochovej) hovoril, že tu videl medveďa… No hovorila som si, že lesy v okolí Ružomberka sú dosť veľké na to, aby sa macík prechádzal aj niekde inde ako len v blízkom okolí našej univerzity. V šľapaní na vrchol nás povzbudzovali slová otca Dušana a jeho percentuálne odhady koľko je to ešte do cieľa. Sme tu! Námaha stála za to. Výhľad bol skvelý. Mali sme celé mesto ako na dlani. Videli sme našu univerzitu, Klačno, okolité dedinky, polia…

Zrazu boli všetky naše povinnosti také malé, aká malá bola naša škola z tej síce neveľkej, ale predsa istej výšky. Ako je dobré pozerať sa na veci z nadhľadu… Na vrchole sme si urobili niekoľko “fotóz”, pomodlili korunku k Božiemu milosrdenstvu a cestou nadol ruženec svetla. Cesta dole išla rýchlejšie aj vďaka šmykľavým koreňom, ktoré nás občas kvalitne poháňali. Poďakovali sme Pánovi za krásne prežitý čas, za prírodu, ktorú pre nás stvoril, kde si môžeme oddýchnuť, budovať spoločenstvo. Umelca spoznáme podľa jeho diela. A dielo nášho Boha je dokonalé. “Aké mnohoraké sú tvoje diela, Pane! Všetko si múdro urobil. Zem je plná tvojho stvorenstva.” Ž 104.
Už teraz sa tešme na zážitky z ďalšej turistiky v okolí Ružomberka. Aktuálne ponuky sledujte na stránke www.upac.sk/wps/ a na nástenkách UPaC.

Darka, PF KU