Skip to content Skip to footer

Otec biskup Tomáš Galis hovoril o svetových dňoch mládeže

Ružomberok, 14. októbra – Katolícku univerzitu (KU) navštívil biskup Mons. Tomáš Galis. Hovoril o histórii svetových dní a o pastorácii mládeže.

V rámci pravidelnej intelektuálno-duchovnej formácie „Utorky s hosťami“ navštívil KU biskup Mons. Tomáš Galis. Venoval sa svetovým dňom mládeže (SDM). Mladí sa na nich stretávajú už od roku 1983. Sú to stretnutia so svätým otcom. Pápež chce na nich mladých nasmerovať ku Kristovi.

Biskup Galis sa na mnohých svetových dňoch zúčastnil aj osobne a študentom porozprával svoje zážitky: „Na SDM v Toronte bola fantastická záverečná sv. omša. Hoci fúkal vietor a pršalo, Ján Pavol II. začal svätú omšu. Keď zaspieval glóriu, objavil sa jeden lúč slnka a keď skončila svätá omša, my sme boli všetci suchí.“

Žilinský diecézny biskup Galis pripomenul, že najbližšie SDM pre Slovákov – národné stretnutie bude v Poprade už na budúci rok. Poslucháči sa v diskusii pýtali na to, ako funguje štruktúra národných organizačných tímov a ako zážitky zo SDM aplikovať do bežného života: „My sme sa prestali rozprávať. Zíďte sa, modlite sa, spievajte, kričte!”, povzbudil študentov otec biskup Tomáš Galis.

Mons. Tomáš Galis sa narodil v roku 1950. Za kňaza ho vysvätili v roku 1976. Pôsobil napríklad v Hriňovej a v Brezne. Začiatkom 90-tych rokov bol generálnym vikárom Banskobystrickej diecézy. Takmer desať rokov bol rektorom kňazského seminára sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici.

Prednášky v cykle „Utorky s hosťami“ budú na KU pokračovať aj naďalej. Budúci utorok (21. októbra) bude v priestoroch univerzitnej knižnice hovoriť prof. Vladimír Bužek na tému kvantové metamorfózy.

Ondrej Rosík, FF KU