Skip to content Skip to footer

NÁVŠTEVA NAŠICH ABSOLVENTOV V UPaC – aneb „Dobří holubi se vracejí“

Vo štvrtok 9. októbra 2014 navštívili naše UPaC dvaja bývalí študenti KU – Martin a Patrícia, ktorí sú zároveň aj manželmi. Obaja študovali odbor sociálna práca, ktorý úspešne ukončili v roku 2012 a počas štúdia sa aj do seba zaľúbili. Majú 8 – mesačného synčeka Mareka a bývajú v Čadci. Pre štúdium na KU sa rozhodovali takmer bez váhania, keďže obaja sú veriaci a zapáčilo sa im ružomberské prostredie. Martin a Paťka boli dlhoročnými spolupracovníkmi nášho UPaC, takže dnes ani pri jednej návšteve Ružomberka sa v ňom nezabudnú zastaviť. Martin bol zároveň organistom v Kaplnke sv. Alberta, aj na mládežkách v jezuitskom kostole Povýšenia sv. Kríža. V UPC-čku pôsobili v sociálnej sekcii, radi spomínajú na nebohého pátra Štefana Halienku, ale aj na ostatných kaplánov z UPaC, či vyučujúcich z univerzity. Majú množstvo spoločných záujmov, hlavne prírodu, turistiku a sociálnu oblasť.

S odstupom času, keďže univerzitu berú sčasti ako uzavretú kapitolu, vnímajú zmeny, ktoré sa na KU od ich odchodu udiali. Veľmi sa im páči nová univerzitná knižnica, zrenovované priestory na Pedagogickej fakulte a v neposlednom rade nová vizáž nášho UPaC, ktoré v čase letných prázdnin takisto prešlo rozsiahlou rekonštrukciou.

Pre mladých, ktorí v súčasnosti študujú na KU a hľadajú si životného partnera odporúčajú, aby sa zaňho modlili. Vo vzťahu uprednostňujú ústretovosť, dôveru, zmysel pre humor a ochotu rešpektovať záujmy či túžby toho druhého. Obaja zdôrazňujú vlastnú slobodu a snahu priblížiť sa tomu druhému, aj keď jeho názor nie je vždy totožný.

A čo by popriali UPC-čku do budúcnosti? Aby bolo motorom, motiváciou pre mladých plniť si sny, aby naši absolventi boli hrdí na to, že mali možnosť študovať na KU a využívať všetky vymoženosti s ňou spojené. Nech naša spoločná „alma mater“ prekonáva s úsmevom všetky prekážky, ktoré musia vzdelávacie inštitúcie každodenne zdolávať.

HELENA PALAŤKOVÁ