Skip to content Skip to footer

Študentka pomohla svojím talentom

Začiatkom apríla sa v priestoroch UPaC uskutočnila zbierka pre Afriku. Za príspevok na tento účel ponúkali ručne vyrábané stromčeky študentky Jany Zrníkovej. Preto Vám prinášame niekoľko slov od ich autorky.

Odmalička ma fascinovali ručné práce. Začínala som s náramkami priateľstva, naučila som sa štrikovať, vyšívať, šiť. Postupne som sa vďaka môjmu deduškovi dostala aj k práci s drôtom. Keď som bola dieťa, on mal svoju „kuchynku“, kde často majstroval a ja som sa popri ňom zabávala s drôtikmi. Robila som z nich šperky, postavičky a všakovaké tvary. Strávili sme spolu veľa krásnych chvíľ. Stromčeky šťastia som spoznala počas letného tábora s eRkom v Lokci. Niečo som z pôvodného návodu vypustila, ďalšie som doplnila a vytvorila som si svoje mini bonsaje.

K ich predaju ma inšpiroval plagát v ivachnovskom kostole, ktorý propagoval Pôstnu krabičku pre Afriku. Som rada, že som mohla víkend stráviť mimo domu a zúčastniť sa nedeľnej sv. omše práve v Ivachnovej – bez toho by som sa o tejto akcii nedozvedela. Pomoc ľuďom z Afriky je vo mne zakorenená odmalička. Je to jedno, o ktorú africkú krajinu ide… Takých krajín, ktorým treba pomáhať, vôbec nie je málo.

Popri štúdiu na Katolíckej univerzite (kombinácia HU-ANJ) sa snažím privyrobiť si a mám veľa mimoškolských aktivít. Vedela som, že nebudem mať dostatok voľného času na zrealizovanie predaja stromčekov, preto som poprosila o pomoc UPaC. V praxi celá akcia vyzerala tak, že som samostatne vyrobila stromčeky a predaj realizovalo UPaC a dobrovoľníci. Touto cestou sa chcem poďakovať všetkým ľuďom, ktorí mi pomohli túto zbierku uskutočniť a nebolo ich málo. Naozaj úprimná vďaka. Práve oni túto akciu dotiahli do úspešného konca.

Reakcie boli fantastické. Ani sa mi nesnívalo, že sa stretnem s takými kladnými ohlasmi. Stromčeky sa rozpredali veľmi rýchlo a splnili svoj účel – budú tešiť ľudí, ktorí si ich kúpili a okrem toho pomôžu ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú… Takže o neúspechu sa nedá v žiadnom prípade hovoriť! Za predaj približne 40 stromčekov sa podarilo vyzbierať niečo cez 80 Eur a prispelo ešte aj UPaC, takže do Afriky sa bude posielať suma 100 Eur.

Celú akciu považujem za veselú. Predávali sa stromčeky, ktoré sú známe ako stromčeky šťastia. A ja budem veľmi rada, keď ich novým majiteľom a aj ľuďom v Afrike prinesú to šťastie –šťastie v zmysle radosti a veselosti. Veď aj o tom majú byť veľkonočné sviatky!

Pomoci Afrike sa venujem odmalička a keďže aj toto je skvelý spôsob ako ju podporiť aj mimo vianočných sviatkov, rada by som v tom pokračovala aj naďalej. Faktom však zostáva, že mám veľmi málo voľného času a keďže takejto aktivite sa môžem venovať len počas neho, som sama zvedavá, ako sa celá vec vyvinie.

Nebojme sa pomôcť našimi talentami ani my! 

 

Františka Šiškovičová, študentka FF KU