Skip to content Skip to footer

Gospeltalent 2016

Vo štvrtok 5. 5. 2016 sa na pôde Katolíckej univerzity v Aule Jána Pavla II. uskutočnilo finále súťaže Gospeltalent 2016. Dlhoročnými organizátormi súťaže sú portál iGospel.sk a spevák a skladateľ Richard Čanaky v spolupráci s Rádiom Lumen. Rádio Lumen zároveň celý finálový večer už tradične odvysielalo naživo.

 

Cieľom súťaže Gospeltalent je podporiť mladých tvorcov a interpretov gospelovej hudby. Súťaž má pritom relatívne krátku históriu. Jej prvý ročník sa datuje do roku 2009 a jeho prvou víťazkou sa stala Sima Martausová. Sima sa tento rok ocitla v celkom opačnej pozícii a na súťaži sa podieľala ako členka odbornej poroty. Spolu s ňou výkony súťažiacich hodnotili spevák Richard Čanaky, hudobná dramaturgička a moderátorka Gospelparády Diana Rauchová a skladateľ a producent Martin Husovský, ktorý pôsobil v kapele Timothy a v súčasnosti je členom kapely Komajota. Moderátormi finálového večera boli riaditeľ projektu Lukáš Marťák a redaktor  Rádia Lumen Ondrej Rosík. Na pódium vystúpil aj garant projektu, europoslanec MUDr. Miroslav Mikolášik, ktorý vyhlásil cenu publika a vyžreboval výhercov spomedzi hlasujúcich.

Do súťaže sa tento rok prihlásilo 99 účastníkov. Desaťčlenná odborná porota následne spomedzi nich vybrala tridsať najlepších, ktorí boli rozdelení do troch kategórií. V rámci finálového večera vystúpili šiesti víťazi internetového hlasovania, pričom sa o výhru popasovali dvaja interpreti z každej kategórie. V kategórii mužských interpretov zvíťazil Vlado Regás s piesňou „Budeme kráčať“, v kategórii žien zvíťazila Lýdia Rišová s chválou „Snívam stále“ a v kategórií skupín a zborov zvíťazila skupina Way to go s folkovou skladbou „Vodiaci pes“, ktorá sa zároveň stala aj celkovým víťazom internetového hlasovania, za čo kapela obdržala zvláštnu cenu. Okrem súťažiacich v rámci finálového večera vystúpili aj víťazi predchádzajúcich ročníkov gospeltalentu Sima Martausová a Slávka Tkáčová, ako aj speváci Richard Čanaky a Martin Husovský.

Aj tento ročník súťaže Gospeltalent nám potvrdil, že máme na Slovensku množstvo kvalitných hudobníkov, ktorí na vysokej úrovni dokážu zvládnuť prepojenie hudobného a spirituálneho aspektu. Porotcovia a hostia finálového večera sa zhodli, že problémom slovenskej gospelovej scény nie je ani tak nekvalitná hudba, ako skôr nedostatok propagácie toho, čo je naozaj kvalitné. Pevne dúfame, že spomínaná akcia pre všetkých súťažiacich bude odrazovým mostíkom do ich hodnotnej hudobnej produkcie.

Slavomíra Matlová